Sustainable municipal office for Venlo

  • update:    
  • Authorities
October 2016 saw the completion of the municipality of Venlo's new municipal office. The municipal office was built using the cradle to cradle principle, i.e. the reuse of 100% recyclable products or waste as raw materials.

Inhoudsopgave

Contents

Automatic

Kraaijvanger Architects designed the building in such a way that 80% of the materials can be reused, thus ensuring that the municipal office will not lose any of its value in the next 40 years. Both the building itself and its contents are suitable for reuse.

  • The facade filters the air from the adjacent motorway and railway line. It changes colour with the seasons.
  • Daylight filters through to the deepest levels of the building, avoiding the need for artificial light.
  • The three-level parking garage heats the building in the winter and cools it down in the summer.
  • Rainwater is collected and used in the building itself or diverted to the river Meuse through a plant-based filter.

Funding

BNG Bank supplied most of the funding. Investments totalled € 50 million. The municipality itself takes care of maintenance and management. The maintenance of special technical elements, e.g. the green facade, has been contracted out to their suppliers through long-term maintenance contracts.

The new municipality office of Venlo
© Stadskantoor Venlo

For a sustainable world

BNG Bank is a committed partner for a more sustainable society. We enable the Dutch public sector to achieve socially relevant objectives. Our clients are (local) authorities and institutions for housing, healthcare, education, energy and infrastructure in the Netherlands.

Trefwoorden: Tags: Sustainability
Yes

 Content Query